KONTAKT:
vojtech@hjny.cz
+420 724 344 865
Statek Černýš
architekt: Vojtěch Hajný
lokalita: Černýš, Ústecký kraj
klient: soukromý
status: studie
projekt: 2021
Na úpatí krušných hor, kde se kopce od údolí Ohře začínají zvedat se uprostřed zemědělské osady nachází trojboký německý hospodářský dvůr sestávající se ze svou stodol, hlavního stavení a skladů. Stavení jsou v různém stavebně technickém stavu, hlavní stodola je v perfektní kondici včetně krovu, druhé stodole chybí polovina střechy a krov který zakrývá druhou polovinu je značně znehodnocen. Hlavní stavení muselo být pro svůj žalostný stav již odstraněno. Rodina, která statek odkoupila od původních majitelů na statku nejprve sama hospodařila, později však došlo k útlumu a statek již byl jen průběžně přiměřeně udržován. A právě při této čnnosti se mladší generace, energický pár s dětmi do místní atmosféry zamiloval.
Scénáře na přestavbu, vestavbu, stavbu a jiné avby již raději nepočítat. Jediné co je totiž horší, než mít málo místa je mít ho moc. Čas běží, a děti rostou. A tak není na co čekat. Místo velkolepé přestavby celého statku, je zvolena cesta nejmenšího odporu, s cílem mít na statku cokoli obyvatelného. Zažít ho, nabydlet. Začínáme tak tedy od nejmeněšího sousta a první vzniká návrh na malý víkendový domek, jednou místo pro hosty, děti, kamarády. 
Víkendový dům je vestavěn do torza stodoly, jejíž krov a střecha musela být rekonstruována bezpodmínečně, pokud by němělo dojít k postupně degradaci kamenného obvodu s jedním štítem.  Zastřešena bude pouze polovina původního stavení, zbytek obvodových zdí, které tak mimoděk vytvářejí chráněný dvorek, bude opatřena novým věncem. Zde se pomyslně uzavírá kruh, protože to bylo právě kouzlo tohoto prostoru, které rodině učarovalo.
Ke všem zásahům je přistupováno obezřetně, citlivě, a však pragmaticky. Všechen použitelný materiál z demolovaných částí je uskladněn. Použitelné části krovu jsou katalogizovány, uskladněny v přilehlé stodole, a dostanou druhou šanci jako skelet vestavby. Zbytek trámů bude na pile nařezán na prkna a fošny. Kámen pochází z původního obytného stavení, cihly z nedaleké bourané chalupy.
Cílem návrhu bylo vytvořit v relativně malém obestavěném prostoru co nejvíce míst, zákoutí s různými atmosférami tak, aby si každý mohl najít pro jednotlivou denní dobu, roční období, a činnost vyhovující místo. Vziká tak obytná kapsle jeko pokračování uzavřeného dvorku, obklopená nevytápěným vnitřním prostorem stodoly a otevřenou půdou. Všechny tyto části jsou pospojovány v pulsující organismus.
Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google